Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Lehet-e teljes altatásban kérni az implantálást?
Az esetek többségében helyi érzéstelenítésben végezzük az implantátum beültetést. Egy műgyökér beültetése – esettől függően – átlagosan 30-45 perc. Ha valaki tart a beavatkozástól, lehetőség van éber szedálásra is, amelyet személyes konzultáció előz meg. Erre a rizikótényezők kiszűrése miatt van szükség, ilyen lehet az allergia, a kezeletlen cukorbetegség, az extrém magas vérnyomás, a pajzsmirigybetegség, a csontritkulásra szedett gyógyszerek hatóanyaga, az alvadási problémák, a korábbi szívbetegség és még számos más probléma. A szedálás során az aneszteziológus orvos felügyeli a páciens állapotát, valamint az altató, nyugtató szerek adagolását.

Mi az implantátum márkák közt a különbség?
Az implantátum speciális titán ötvözetből készül, típustól függetlenül a műgyökerek többé-kevésbé azonos tulajdonságokkal rendelkeznek. Az implantátum egy rendszernek a része, amely magában foglalja az implantátumot, az annak sebészi behelyezéséhez szükséges eszközöket, a tartozékokat és a fogpótlás elkészítéséhez nélkülözhetetlen alkatrészeket. A rendszer elemeinek az összehangoltsága adja az implantációs rendszer minőségét, értékét. A prémium márkájú implantátumokat ma már olyan felületi bevonattal, kialakítással látják el, ami serkenti a csontgyógyulást és nagyban megnöveli az implantátum élettartamát. Rendelőnkben kizárólag széleskörű dokumentációval rendelkező, sokezres nagyságrendben beültetett, megbízható implantátum márkákkal foglalkozunk!

Mi a csontpótlás és a csontátültetés közötti különbség?
A csontátültetésre csak kórházban, vagy annak megfelelő körülmények között van lehetőség. A csontpótlás kisebb kiterjedésű csonthiányok felépítésére szolgáló, rendelőnkben is elvégezhető rutin beavatkozás.

Mikor van szükség csontpótlásra?
Mivel az implantátumok gyógyulásuk után a csontszövetre viszik át a rágóerőt, a csont mennyisége és minősége nagyon fontos a sikeres végeredményhez. Amennyiben nincs elegendő saját csontállomány, csontpótlást alkalmazunk.

Hogyan történik a csontpótlás?
A hiányzó csont pótlása történhet csontpótló anyag behelyezésével, saját csont áthelyezésével és a két módszer különböző kombinációival is. A csontpótló anyagok behelyezésük után vázat képeznek a természetes csont növekedéshez, majd a csontszövetbe beilleszkedve javítják annak szilárdságát.

Mit jelent a szinuszemelés?
Szinuszemelés (sinus elevatio) vagy sinuslift, csontfelépítést, csontpótlást jelent. Az arcüreg csontos falának és az azt bélelő nyárkahártyának az óvatos felemelését és csontpótló anyaggal való megvastagításátjelenti. A beavatkozás nem befolyásolja az arcüreg fiziológiás működését.
Mikor van szükség szinuszemelésre?
Amikor az implantációt megelőző vizsgálat során kiderül, hogy nem elég vastag a csont az implantátumok számára, vagy az arcüreg túl közel van az állcsont felszínéhez.

Mik a legfontosabb teendők a műtét után?
Az érzéstelenítő elmúlásáig nem szabad enni. Kerülje legalább egy napig a kávét, teát, alkoholt, dohányzást és a fűszeres, csípős ételeket. 3-6 napig szintén kerülendő a tejtermékek és a tojást tartalmazó ételek fogyasztását. A szájhigiénia különösen fontos ezeken a napokon. Antibiotikum és fájdalomcsillapító szedése az orvos javaslata szerint történik, a műtéti területre célszerű kívülről hideg borogatást tenni a duzzanat csökkenésére.

Hogyan ápoljuk az implantátumokat?
Ugyanúgy, a természetes fogakat. Fontos a napi fogmosás és fogselyem használata, valamint a rendszeres fogászati kontrollvizsgálat.

Hordható-e fogpótlás az implantátumok gyógyulási ideje alatt?
Amennyiben hátsó fogak pótlásáról van szó, általában jobb, ha szabadon hagyjuk az implantált területet és gyógyulási idő alatt nincs pótlás. Teljes fogatlanság esetén a kivehető műanyag pótlás a megoldás, amelyet úgy kell kialakítani, hogy az implantátumokat és közvetlen környezetüket ne terhelje. Vannak esetek, amikor az implantátumra rögtön lehet ideiglenes, műanyag koronát készíteni, amely nem érintkezik rágáskor a szemben lévő fogakkal. Az azonnali fogpótlásra csak a csontban jól rögzített implantátumok alkalmasak. Ezeket az ideiglenes pótlásokat legalább 3-4 hónapig kell hordani, csak utána készíthető el a végleges pótlás.

Milyen hosszú az élettartama az implantátumoknak?
Az implantátum élettartama függ a beavatkozás precíz tervezésétől (CT felvétel) és kivitelezésétől. A páciens szájhigiéniájától és egészségi állapotától függően általában 10-20 év, sok esetben azonban élethossziglan tartó megoldást jelentenek!

Szabad dohányozni, ha implantátumom van?
A dohányzás ellenjavallt, mert növelheti az implantátum kilökődésének veszélyét. Roncsolja a kis erek anyagcseréjét és ezért hátráltatja vagy megakadályozza a rövid-hosszútávú implantátum stabilitást!

Miért van szükség kontrollvizsgálatokra?
A beültetést követően általában évente két kontrollvizsgálatot javaslunk. Az implantológus fogszakorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadás, valamint a fogpótlás állapotát. Amennyiben szükséges, szájhigiéniás kezelést, tanácsadást végzünk. Ezen kívül a garancia a javasolt ellenőrző vizsgálatokhoz kötődik.

Mi az ellenőrző vizsgálatok célja?
Az orvosi vizsgálatok fő célja a fogpótlás pontos illeszkedésének az ellenőrzése, az implantátum helytelen terhelésének a megelőzése. Az implantációs fogpótlás hosszú élettartamának megőrzéséhez a rendszeres fogápolás, az implantátum körüli íny egészségének a megőrzése mellett nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés.

Hogyan zajlik a konzultáció?
A helyszínen készített röntgen és CT felvétel után, a kezelőorvos által javasolt kezelési tervet részletesen átbeszéljük és az Ön személyére szabottan ütemezzük, fontossági sorrendben a fogászati kezeléseket.

Dentálhigiéniai szolgáltatásaink:
Rendelőnkben a következő dentálhigiéniai szolgáltatásokat veheti igénybe:
– professzionális dentálhigiénikus fogtisztítás, fogkőleszedés
– professzionális fogfehérítés
– személyreszabott dentálhigiénés szaktanácsadás

Garanciavállalás és azok feltételei
Az általunk behelyezett implantátumokra 10 év teljes körű garanciát vállalunk. A garancia az átadott fogpótlás minőségére vonatkozik, rendszeres, félévenkénti kontrollal biztosíthatja az implantátumok életre szóló garanciáját.
Az implantátumokra vonatkozó féléves kontroll ára az alábbiakat tartalmazza:
– panorámaröntgen
– a csont állapotának ellenőrzése
– professzionális szájhigiéniai kezelés

A rendelőnkben végzett fogpótlásokra a következő garanciát vállaljuk:
(fogpótlások típusa és azok garancia időtartama)
– Implantátum – 10 év
– Porcelánleplezésű fémkerámia korona vagy hídtag – 2 év
– Cirkónium-kerámia korona vagy hídtag – 2 év
– Kerámia onlay/inlay – 1 év
– Kombinált fémlemezes vagy teleszkópos/stéges kivehető fogpótlás fix része – 2 év
– Teljes (lemezes), kivehető akril fogpótlás (kivéve ideiglenes fogsor) – 1 év

A garancia érvényesítésének feltétele, a kezelés befejezése utáni félévenkénti kontrollvizsgálat és professzionális szájhigiéniai kezelés, továbbá a kezelőorvos vagy a dentálhigiénikus által javasolt szájhigiéniai előírások betartása.
Garanciális kezelés esetén mi álljuk a felmerülő fogászati költségeket (fogorvosi, fogtechnikai és anyagköltségek), és amennyiben a hiba nem javítható, ingyenesen elkészítjük a fogpótlást, vagy másik megoldást javaslunk Önnek, amelynek árát levonjuk az eredeti pótlás árából.

A következő esetekben a garancia érvényét veszíti:
– a féléves kontroll elmulasztása
– nem megfelelő (hanyag) szájhigiénia / fogápolás
– ha a páciens nem tartja be a kezelő fogorvos előírásait (fogpótlás nem rendeltetésszerű hordása, fogpótlás megfelelő tisztítása stb.)
– ha a páciens elmulasztja hordani a fogorvos által javasolt éjszakai harapáslazító sínt (ennek következtében a túlzott fogösszeszorítás/fogcsikorgatás miatt a porcelánréteg lepattan)
– ha a páciens állcsontja (vagy ínye, nyálkahártyája változik, visszahúzódik, sorvadásnak indul)
– ha betegség/kór lép fel a páciensnél ami negatívan befolyásolja a fogászati állapotot (pl.: cukorbetegség, epilepszia, csontritkulás, kemoterápiás kezelés stb.)
– ha egy másik fogorvos (másik fogászaton) korrekciós vagy többletkezelést végzett az általunk készített fogpótláson
– ha baleset következtében a fogpótlás károsul (eltörik)